Schrack Technik BH d.o.o., Mostar
 • Redne stezaljke

  Osnovni pribor instalaterskog posla. Pomoć pri organiziranju kabela za savršen izgled svakog razdjelnika.

Redne stezaljke igraju važnu ulogu u sigurnosnom sustavu te su stoga od velikog značaja sljedeći čimbenici:

 • provodni metalni dijelovi reduciraju gubitke električne energije na minimum;
 • plastično kućište ne smije biti zapaljivo i mora posjedovati samogasiva svojstva;
 • navoji vijaka ne smiju popustiti zbog uvjeta okoline;
 • mostić mora biti u potpunosti u kontaktu s vodičem kako bi se spriječilo rastavljanje vodiča uslijed djelovanja izvana.

Osim toga, redne stezaljke tvore kompletnu seriju, zajedno s priborom i sustavom uzemljenja te označavanja, kako bi korisniku ponudili stručno rješenje.

Dva moguća načina povezivanja su:

 • Vijčano povezivanje
  Ovo je spojni sustav koji se najčešće koristi. Vodič se steznom polugom spaja s metalnim mostićem.
  Zahvaljujući ovom sustavu vijci stezaljke nemaju kontakta s vodičem. Čvrstim pričvršćivanjem vijka stezaljke, gornji dio poluge se rastegne. Kao i kod elastične podložne pločice, on utječe na snagu navoja i time spriječava labavljenje vijka stezaljke.
 • Utično povezivanje
  Na spoj ne utječu titrajna opterećenja zbog snage kojom čelična opruga konstantno utječe na vodič. Nije potrebno brinuti o maksimalnom dozvoljenom momentu pritezanja. Nije potrebno održavanje. Stoga je utični sustav optimalno rješenje za vibrirajuće i vlažne okoline.

Materijali:

Izolacijski materijali, povezni metali i materijali za vodiče odgovaraju međunarodnim standardima. To je osigurano brojnim postupcima za postizanje kvalitete.
Stezne spone i vijci su pocinčani kako bi bili još otporniji na trošenje. Strujne sabirnice izrađene su od mjedi i elektrolitskog bakra. Time se postiže vrlo nizak površinski otpor.
Poliamid 6.6 posjeduje izvanredne električne, mehaničke i kemijske osobine, čak i pri vrlo visokim temperaturama i obojan je bojama koje ne sadrže kadmij. Kućišta izrađena od poliamida 6.6 absorbiraju vlažnost iz okoline. Zbog tih svojstava stezaljke ostaju fleksibilne i sigurne od lomova i pri niskim temperaturama.
Ovaj materijal pripada klasi V2 u skladu s UL94 te ima i samogasiva svojstva. Temeljem otpornosti na UV zračenje, stezaljke se mogu upotrebljavati i za vanjsku primjenu.