Schrack Technik BH d.o.o., Mostar

Schrack Design - program za projektiranje elektro razdjelnika - 100% besplatan

Schrack Design - koraci

Pripremili smo sveobuhvatan softverski paket pod nazivom Schrack Design. Alat za projektiranje elektro razdjelnika uključujući njegovu kompletnu dokumentaciju. Možete ga koristiti za projektiranje frontalnog izgleda razdjelnika, jednopolnih i višepolnih shema te izradu popisa potrebnih elemenata koje odmah možete i naručiti u našoj internet trgovini.

Schrack Dizajn je softverski alat koji Vam pomaže da brzo i pouzdano dizajnirate niskonaponski razdjelnik prema važećim standardima EN 61439-1, -2, -3 i IEC 890 + A1. Program uključuje kompletne baze podataka Schrack Technik proizvoda (prekidači, sklopni elementi, ormari,.....), koji se redovito ažurira.

Koraci u projektiranju razdjelnika:  Od projektiranja do izrade razdjelnika u nekim koracima vam možemo pomoći, iskoristite gotove predloške projekata ili u cijelosti ili kao početak vašeg projekta! Time značajno štedite vrijeme.

Odaberite i prilagodite gotove planirane razdjelnike tvrtke Schrack Technik i razdjelnik za vaš projekt je spreman.

Stvorite makronaredbe jednom za komponente razdjelnika koje su vam potrebne svakodnevno spremite ih kao makronaredbu i koristite ih ponovno.

Provjerite selektivnost planiranja pomoću nove značajke Selektivnost

Daljnja poboljšanja standardnih funkcija

Provjerom snage gubitaka Vašeg razdjelnika prema IEC TR 60890 zadovoljavate normu BAS EN61439 (ovu normu mora zadovoljiti svaki novi i adaptirani elektroinstalacijski razdjelnik) - time ste pouzdano na sigurnoj strani.

Pri projektiranju elektro razdjelnika program vrši trenutni termički proračun i nadzor porasta temperature unutar razdjelnika. Termički proračun se radi prema normi BAS EN61439. Proračun razlikuje postrojenja do 630A te ona od 630A do 1600A. Kod postrojenja od 630A do 1600A, proračun se vrši u slojevima po visini ormara. Schrack Design provjerava da li su zadovoljeni uvjeti u temperaturnom sloju u kojem je komponenta ugrađena. Dodatno, nudi i grafički prikaz u kojem je bojom označeno da li obzirom na temperaturu mjesto ugradnje komponente zadovoljava uvjete ili ne

Na osnovu popisa ugrađene opreme Schrack Design automatski predlaže odgovarajući razdjelnik koji zadovoljava dimezijom i u kojem se oprema neće pregrijavati.

Ukoliko se prekorači maksimalno dozvoljena temperatura unutar razdjelnika u projekt je moguće dodati ventilacijski sustav. Hlađenje se automatski proračunava i temperatura opada. Na osnovu odabranog razdjelnika i popisa ugrađene opreme Schrack Design automatski predlaže odgovarajuću ventilaciju koja zadovoljava propisane uvjete.

Na osnovu izrađenog prednjeg pogleda (layout) razdjelnika, Schrack Design po želji može automatski izraditi višepolnu strujnu shemu.

Po uspješnoj instalaciji program automatski ažurira bazu podataka proizvoda sa svim relevantnim parametrima i spreman je za izradu prvog projekta.

Odabir artikala

Baza podataka sadrži više od 10.000 artikala koji se primjenjuju za projektiranje i izradu elektro razdjelnika. Započnite svoj projekt izborom kućišta i nastavite dodavanjem svih potrebnih elemenata iz baze podataka.
U popisu artikala možete prilagoditi potrebne količine.

Izrada popisa artikala

U popisu artikala možete projektirati jedan ili više razdjelnika.
Kroz samo nekoliko klikova možete dodati artikl, zamijeniti isti, mijenjati količine i naravno postaviti konfigurirani razdjelnik.

Projektiranje frontalnog izgleda

Simbole izabranih artikala koji ulaze u sastav razdjelnika povucite (drag and drop) jednostavno u prozorčić za projektiranje. Smjestite pojedinačne proizvode i projektirajte frontalni izgled Vašeg elektroinstalacijskog razdjelnika.

Izrada sheme spajanja

Izradite jednopolnu ili višepolnu shemu Vašeg razdjelnika.
Simbole artikala koji ulaze u sastav razdjelnika povucite (drag and drop) jednostavno u prozorčić za projektiranje. Različite dodatne funkcije omogućuju profesionalnu izradu sheme. Primjerice, izlazi se mogu jednostavno dopuniti ili umetnuti odgovarajući tekst.

Izrada termičkog proračuna

Odgovara li projekt normi i trebaju li se komponente prilagoditi, provjeravate klikom na "Proračun zagrijavanja". Dodatno se mogu prilagoditi i temperatura okoline kao i položaj ugradnje razdjelnika.
Provedbom ovih provjera pouzdano ste na sigurnoj strani.

EN61439 tiskanje izvješca

Samo s dva klika možete tiskati projektnu dokumentaciju Vašeg razdjelnika prema IEC TR 60890. U dokumentaciji se nalazi frontalni izgled, shema spajanja, popis artikala i provjera prema IEC 890 + A1.
Natpisna pločica elektroinstalacijskog razdjelnika je dodatno raspoloživa unutar dokumentacije.

Izvoz i pohrana

Sukladno pravnim propisima dokumentacija razdjelnika se mora arhivirati i čuvati 10 godina. Popis artikala i dokumentacija se mogu izvesti ili pohraniti sa samo nekoliko klikova.

Narudžba potrebnih elemenata

Kada se elektroinstalacijski razdjelnik složi i prilagodi standardu, sve Schrack proizvode možete jednostavno naručiti putem Internet trgovine. Klikom na košaricu izrađujete popis artikala za kupovinu u Vašem osobnom Schrack Technik korisničkom računu.

Svi relevantni podaci, informacije o Vašem projektu i izabranim proizvodima kao i označna pločica objedinjeni su u jednom dokumentu spremnom za tisak.

Označnu pločicu iz Vašeg projekta možete bez problema ispisati i nakon toga zalijepiti na razdjelnik.

Popis pozicija u strujnom krugu referira se na kataloški broj Schrack proizvoda što naravno olakšava spajanje i montažu. Povezna lista dodatno olakšava održavanje i servisiranje razdjelnika.

Definirajte razdjelnik, a mi Vam isporučujemo potrebne Schrack proizvode - jednim klikom dodajte odabrane proizvode u Vašu Schrack košaricu.

Ažuriranja - Što je novo?

NOVO: ažuriranje 5.2

Kako bismo Schrack Design učinili još bržim, lakšim i individualnijim za korištenje, imamo novo ažuriranje dostupno za preuzimanje.

Dodana su sljedeća proširenja:

  • Loxone integracija: možete planirati svoj razdjelnik s Loxone proizvodima i zatražiti ih izravno od Loxonea putem Schrack Designa.
  • Direktorij strujnih kurugova: jednostavno uređivanje u prikazu ispisa, kao i poboljšanja u odabiru pojedinačnih grupa artikala
  • Makronaredbe: Kada kreirate makronaredbu, ona se može umetnuti izravno u grupu, također nepotrebne grupe mogu se ukloniti.
  • Daljnja poboljšanja standardne funkcionalnosti

Preuzmite ažuriranje


U radu opreme električnih razdjelnika, dio električne energije pretvara se u toplinsku energiju. Snaga električnih gubitaka zagrijava razdjelnik i opremu u njemu. Oprema smije trajno raditi u od proizvodjača definiranim uvjetima temperature okoline. Temperatura okoline opreme u razdjelniku zavisi o snazi gubitaka kao izvoru topline, a svakako i o efektivnom oplošju razdjelnika preko koje se toplina izračuje iz razdjelnika.

Toplinska snaga koju emitira elektroinstalacijski razdjelnik ovisi o više čimbenika: o efektivnoj veličini gornje površine, o ugrađenim komponentama i o načinu postavljanja razdjelnika. Kućište koje slobodno stoji u prostoru oslobađa više topline nego ono koje je smješteno na zidu ili u niši.
Propisani uvjeti i proračuni kako izračunati efektivnu površinu razdjelnika ovisno o mjestu njegova postavljanja, regulirani su prema međunarodnoj normi IEC TR 60890 i osnova su za ispunjavanje EN61439. Vi kao električar i Vaša tvrtka dužni ste ispuniti ovu normu.

Ukoliko imate dodatnih pitanja slobodno nas kontaktirajte

Semir Badžak

Semir Badžak dipl.ing.el.

Tel:     +387 33 789 037
Mob: +387 63 342 237
E-mail: s.badzak(at)schrack.ba